‘Europees aanbod op streamingdiensten moet naar dertig procent’

De Europese Commissie wil dat streamingdiensten zoals Netflix in Europa voortaan minstens 30 procent aan Europese films en series in hun aanbod hebben.

Dat staat in nieuwe wetsvoorstellen van de Europese Commissie waar de ministers van de EU-landen over spraken, meldt Reuters.

De plannen werden in mei 2016 al bekend gemaakt door vice-voorzitter Andrus Ansip (Digitale Interne Markt). Toen sprak Ansip echter nog van een quotum van 20 procent in plaats van 30 procent aan Europese films en series.

De maatregel moet zorgen voor een “gelijker speelveld” tussen televisiezenders en snelgroeiende streamingdiensten als Netflix en Amazon Prime. Het voorgestelde quotum geldt voor het totale aanbod van films en series, maar ook het aanbod dat op de voorpagina van diensten wordt aangeprezen moet aan de verhouding voldoen.

Voordat de regelgeving er komt, moeten zowel de Europese lidstaten als het Europees Parlement er nog mee instemmen.

Eén Europees aanbod

Eerder ging het Europees Parlement al akkoord met plannen die de barrières per land voor streamingdiensten moeten doen verdwijnen. Nu is het aanbod van bijvoorbeeld Netflix nog in elk Europees land anders.

Vanaf 2018 gaat die regelgeving in, zodat gebruikers in eerste instantie in het buitenland hetzelfde aanbod krijgen als in hun thuisland. Op termijn moeten ook de copyrightregels worden aangepakt, zodat de streamingrechten voor films en series in één keer voor heel Europa kunnen worden verkocht.

Streamingdiensten als Netflix investeren steeds meer in eigen series die in Europa worden gemaakt. Zo biedt Netflix al onder meer zelfgeproduceerde Britse, Deense en Franse series.

Door: NU.nl

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *